Varför finns operatörslås?

Operatörslås är som det låter ett lås som gör att du måste använda dig av en viss operatör. Det är helt enkelt ett hinder för att du inte ska kunna gå över och använda en konkurrent till företaget i fråga. Det är såklart väldigt smart från företagens perspektiv, men ack så tråkigt för din del!

Det finns som sagt sätt att låsa upp operatörslåsta mobiler, du kan läsa mycket mer om det på den här sajten. Det här inlägger är mer för dig som undrar varför. För att kunna besvara det måste vi tänka lite på hur dessa företagens vinstmodeller ser ut.

Ett företag som säljer en mobiltelefon till dig har väldigt liten vinst på själva mobilen. Vad de egentligen tjänar på är att du ska använda deras telenät och betala för samtal och sms. De har ju redan nätet, så det kostar inte så mycket extra om en till använder det. Ifall mobilen är operatörslåst är du tvungen att köpa abonnemanget av just dem, och de tjänar därför snabbt in den låga marginalen de har på själva telefonen. Med andra ord gör operatören en långsiktig investering när de säljer en mobil till dig. Det är därför som mobilen i många fall följer med på köpet om du förlänger ditt abonemang.


Previous post:

Next post: