Gratis upplåsning av operatörslås – lås upp med mobilkoder

Gratis upplåsning av operatörslås är möjligt via internet. Genom att ange tillverkare, modell, operatör och IMEI-nummer kan ett program räkna ut en korrektupplåsningskod och ge den till dig direkt över internet. Dessa tjänster fungerar främst på äldre telefonmodeller.

Mobilkoder – inte helt riskfritt

Mobilupplåsningskoderna som finns på internet används på egen risk. Följer du rekommendationerna borde inget gå fel, men det går aldrig vara helt säker på att upplåsningen lyckas. I värsta fall kan telefonen bli obrukbar och de som tillhandahåller tjänsten ansvarar inte för skadorna.

Varför fungerar inte gratis upplåsning på alla mobiler?

Gratis upplåsning av operatörslåset fungerar främst på äldre telefoner. Anledningen till detta är att kunskap om hur upplåsningskoden är uppbyggd har läckt ut. Programmeringskunniga personer har använt den informationen och gjort upplåsningsprogram som de sedan spritt på internet.

Operatörslåsen i nyare telefoner använder starkare skyddsmetoder, vilket gör att själva skyddsprogrammet måste tas bort ur telefonen (räcker inte bara med rätt ”nyckel”). Detta kräver att telefonen är kopplad till en dator utrustad med ett specialprogram för upplåsning.

Du kan själv skaffa denna specialutrustning, men det är oftast smidigare att lämna in mobilen för upplåsning.