Varför finns operatörslås?

Låsning till operatören

Operatörslåsen finns främst på grund av att operatörerna vill binda folk till sig – de vill helt enkelt ha kunder som stannar kvar under en lång tid.

Det är oftast när telefonen är nyinköpt som önskan att behålla sin gamla operatör och sitt gamla SIM-kort finns. När operatörerna är villiga att låsa upp operatörslåset har det normalt gått ett helt år, vilket gör att du som konsument hunnit vant dig vid din nya operatör och inte alls är lika benägen att byta.

Reklam för operatören

Det är även vanligt att operatörerna lägger in reklam för sig själva i telefonen (till exempel bilder, teman och ringsignaler); så kallad branding.

Operatörslås ger billigare telefoner

Det positiva med operatörslås ur en konsuments synvinkel är att låsta mobiltelefoner nästan alltid är billigare än olåsta telefoner. Ett exempel är Apple iPhone som i Frankrike kostade dubbelt så mycket om man valde den ej operatörsbundna versionen.

Lås upp innan bindningstiden är slut

Det finns effektiva sätt att bli av med operatörslåset på, även direkt efter du köpt telefonen. Flera mobilspecialister erbjuder upplåsning av operatörslås. Vissa modeller går dessutom att låsa upp med hjälp av gratis mobilkoder.